Svamphunden Sigges funderingar

Direktlänk till inlägg 29 augusti 2010

Artikeln i Land

Av Sigge Svamphund - 29 augusti 2010 17:47

Till alla er som inte får tag på Land.

Här är artikeltexten.

  

Han kommer brakande bland träden med svansen i vädret, pigga ögon och en pinne i högsta hugg. Kanske kan den här människan – Lands utsända reporter med kamera och block i handen - vara en kul lekkompis som vill kasta med pinnen en stund?

Sigge har gener från två fullfjättrade vallhundsraser. Det absolut bästa han vet är därför att jobba. Är det inte pinnkastning som gäller så tar han gärna ett spabad i en grop där han får en skön lerinpackning för pälsen.

Att Sigge har en utmärkt nos och är duktig på att hitta svamp upptäckte matte Helena Andersson rätt omgående, den där våren för fyra år sedan, när hon tog sig an sin omplaceringshund. Han var två år då och hade ett brokigt förflutet. Född hemma hos en missbrukare, såld första gången för 50 kronor på torget och sedan såld om och om igen. Först när han kom till Helena fick han ett tryggt hem.


Sigge är min första hund. Tidigare har jag varit den ständiga hundvakten men aldrig haft någon egen, berättar Helena.

Hon är en van svampplockare och mer eller mindre uppvuxen i svampskogen. Dessutom har hon hand om tillsynen av två etapper av Sörmlandsleden. Hon går i skogen timmar varje dag eftersom Sigge behöver komma ut. Så här års har hon alltid svampkniv och borste i en korg på armen om det skulle dyka upp ett svampställe.

Sigge är ju en hund som gillar att ha en uppgift. När jag skulle lära honom att hitta svamp så började jag med att låta honom leta godis i skogen. Sedan fick han nosa på en svamp och så fick han massor med beröm. ”Åh, jag får ett jobb, va roligt” såg det ut som han tänkte.

Jag trodde aldrig att det skulle gå så fort och vara så enkelt för honom att lära sig.

Nu säger jag bara jobba Sigge så far han iväg och letar. Han markerar med nosen och tar ögonkontakt så fort han hittar svamp säger Helena.

Om matte befinner sig lite längre bort så tar an helt sonika en svamp i munnen så att Helena ska se. När hon frågar om det finns mer så visar han var. Han har till och med plockat svamp själv och lagt i korgen. Äter svampen gör han däremot inte.

En gång hittade Sigge ett kantarellställe där jag och min mamma plockade 52 liter svamp, det var helt otroligt. Till slut sa mamma att hon inte orkade plocka mera. Det har aldrig hänt förut säger Helena och skrattar.

Men det var inte kantareller utan murklor som Sigge först lärde sig att hitta. Sedan blev han så entusiastisk att han markerade allt i svampväg – från giftiga vita flugsvampar till mer ätliga sorter.

Men eftersom Helena nonchalerade honom när han visade giftiga svampar så lärde ha sig snabbt att de var ointressanta. Nu markerar han flera sorters matsvampar som kantareller, trattkantareller, trumpetsvamp, Karl Johan och blodriskor. Helenas svampkorg är nästan alltid full, från tidig vår fram tills snön kommer.

Jag äter själv, ger bort, gör svampkryddor och fryser in. Svamp är så gott det kan man inte få för mycket av säger hon.

Har du något tips till andra hundägare?

Ja, träna i skogen, i rätt miljö så lär sig hunden fort.



Faktaruta

Namn: Sigge

Ålder: 6 år

Ras: blandning mellan bordercollie och den belgiska vallhunden groenendael

Familj: Matte Helena Andersson 52 år och hennes två vuxna söner

Bor: Lägenhet i Hälleforsnäs

Gör: Är en fena på att hitta svamp, badar gärna i närmsta vattendrag, gillar att hämta pinnar och förstås snygga tikar.

Läs mer: Följ Sigges äventyr i svampskogen på hans blogg

http://svamphunden.bloggagratis.se


Text och foton

Anna Björe


  

Så till sist.

Bildbeviset på de där 52 literna kantareller som nämns i texten.

På bilden är det jag och mattes mamma som just då inte ville plocka mer.

 
 
Rudi

Rudi

29 augusti 2010 17:59

Se där...nu behöver matte inte ha kvar lappen, som det står LAND påi byxfickan. Det var då omöjligt att få tag på den på jobbet i lördags. Den var ständigt upptagen. Undra på det, med den artikeln mellan pärmarna!

http://www.bmwsfotoblogg.blogspot.com

 
Katta & Doriz

Katta & Doriz

29 augusti 2010 18:17

WOW! Nu är du verkligen världskändis! När du kommer nästa gång kan du väl ge matte din autograf? Du kan sätta denpå artikeln tycker hon!
Själv ser jag mest fram emot att få leka jag.

http://www.kattarina.se

 
Bamse och Valle

Bamse och Valle

29 augusti 2010 20:47

Ja tänk det visste vi ju att du skulle bli rikskändis på kuppen. Och det var ingen liten artikel heller. Hoppas att nu riktigt många läser om dig. Ha en fortsatt bra söndag.

http://mrbamse.bloggagratis.se

 
Cavvetjejerna

Cavvetjejerna

29 augusti 2010 23:30

Idag när våran matte besökte sin styvfar på det äldreboende han bor på så låg tidningen Land där. Och när matte började bläddra i den så blev hon glatt överraskad när hon fick se dig Sigge, med din matte, på två helsidor i tidningen.
Hon frågade naturligtvis personalen om hon fick ta tidningen med sig hem. Och det fick hon! Så nu ska hon läsa hela artikeln för oss!
Den tidningen ska vi spara och sätta upp bilden på väggen.
Nospussar och svansviftingar till världens bästa svampletare!

http://www.cavaliersajten.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Kajsa & Co

30 augusti 2010 12:19

Voff! Det var verkligen fint skrivet och fint beskrivet :)) Nu kommer det säkerligen bli många nya besökare i bloggen både av hund & svamp-intresserade framöver (nya fans/beundrare hoppas vi).

Önskar dig en rolig dag :)
Tass!

Sigge Svamphund

30 augusti 2010 18:56

Ja hon som skrev artikeln är jätteduktig.
Jag och matte hoppas att den har till följd att fler vill lära sina hundar att jobba som svamphundar.

 
Hillman

Hillman

30 augusti 2010 13:29

Tax så mycket för att vi fick läsa om dig men fisigt av tidningen att den inte går att köpa i butiker som det gjort förut.

Taxkramisar.

http://taxar.bloggagratis.se

 
Elba och Jenny

Elba och Jenny

31 augusti 2010 16:50

Det var ett fint reportage om dig Sigge! Det var roligt att få läsa! Matten här tycker att Elba ska ta till sig och börja leta hon också, fast vi tycks ha lite olika intresseområden när vi kommer till skogen... :)

http://www.skuttispanieln.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sigge Svamphund - 13 juli 2016 08:16

Detta blir det allra sista inlägget på denna blogg. Jag har försökt skriva om alla minnen, men det fungerar inte. All glädje, alla äventyr vi upplevt tillsammans dessa fantastiska 10 år tillsammans. Det går inte att sätta ord på det. Min äls...

Av Sigge Svamphund - 9 juli 2016 12:14


TACK för all omtanke, alla hälsningar här, på Facebook, via mail, sms osv. Jag läser allt men orkar inte svara, vill bara vara ensam just nu. I går kväll så begravdes Sigge Svamphund av sin älskade bästa människovän Pinnaffären, egentligen heter ...

Av Sigge Svamphund - 8 juli 2016 11:44

I dag har det tänts en ny stjärna på himlen. Sigge finns inte längre, åldern tog hans bakdel som inte hängde med längre. I samråd med min underbara vän och veterinär A så togs beslutet. A hjälpte Sigge till resan över regnbågsbron. Sigge blev 1...

Av Sigge Svamphund - 7 juli 2016 18:01

Jag klarade av kvällstoaletten utan att bakdelen krånglade. Matte där emot har knappt sovit i natt för hon har vaknat så fort jag rört på mej. Morgontoan gick ganska bra. Så skulle jag prova att bada, fick skjuts ner till sjön. På väg dit så ...

Av Sigge Svamphund - 6 juli 2016 17:37

Dagen började alldeles som vanligt. Matte bestämde sej för att skjutsa mej till en bra skog för jobb.   Blev skjutsad till Döda älgenskogen. Bra eftersom jag hade mycket kantarellvalpar på tillväxt där. Bara att börja jobba.   Ska du ...

Presentation

Fråga mig

52 besvarade frågor

Min gästbok

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Besöksstatistik

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards