Svamphunden Sigges funderingar

Direktlänk till inlägg 9 maj 2008

Repetion i svamphundsskolan

Av Sigge Svamphund - 9 maj 2008 17:34

Jag har ägnat dagen åt mina vanliga hundgöromål, leta murkor, bada osv så jag har inte så mycket att rapportera.

Det har ju tillkommit ganska många nya läsare sen jag hade min lilla svamphundsskola för ett år sen. Flera har frågat hur man blir en duktig svamphund så jag kör en repetion idag.

1. till att börja med så måste man ha en människa som gillar att vara i skogen och vet var svamp växer.

2. När detta krav är uppfyllt så ta med din människa och en påse gott godis till skogen. Lär dej att leta upp det gömda godiset. Se till att du får en massa beröm varje gång du hittar det.

3. Nu kan du leta godis i skogen. När din människa börjar leta efter svamp av valfri sort ska du vara med. Jag fick börja med kantareller. Matte plockade en och jag fick nosa på den. Direkt när jag nosade så fick jag beröm.

4. När du kan nosa på en plockad svamp så infaller övningen hitta dom på marken. Mycket enkelt. Matte plockade en lät mej nosa och bad mej "leta svamp". Vi var de där de växte. Direkt jag satte nosen mot en svamp så fick jag en massa beröm och gott godis.

5. Nu kan du ovanstående och är med din människa i skogen.

På vissa platser sa matte de magiska orden "LETA SVAMP". Då är det bara att sätta nosen i backen och leta. Jag markerar dom genom att ta ögonkontakt med matte. Direkt så fick jag beröm och godis. Då var vi på platser där det växer svamp.

6. Nu blir det lite svårare för nu ska du söka alldeles själv. Det är egentligen ganska lätt. Använd din nos ordentligt för svamplukt känns långt. När du hittar svampen så markera och förvänta dej en massa beröm och godis.

Men kom ihåg DET ÄR DINA SVAMPSTÄLLEN. Min matte brukar prata om att det är hennes. Inte alls det är mina privata ställen eftersom jag sökt upp svampen.


Sen finns ju överkursen att lära sej att plocka svampen. Jag lärde mej det snabbt och har haft mycket nytta av det. Bra när jag hittar och matte inte är nära, då plockar jag en går till henne med den och visar var resten finns.

Nu kan jag mssor med olika sorter.

Hur många du lär dej beror på vilka sorter din människa plockar. Här plockas ju massor med olika så därför kan jag väldigt många.

Bilden här under visar hur en stor korg (rymmer ca 30 liter) kan se ut när jag jobbat i skog med mycket kantareller.

 
 
Sacco

Sacco

9 maj 2008 19:19

Matte älskar kantareller, den enda svampsort hon vågar plockar. Dock är vi körda redan på punkt nr 1 i svampletarskolan! "ta med dig en människa som vet var svampen växer", ha, ha... jättekul, matte har ingen aning. Svampplockarpromenaderna med mattes pappa förr om åren slutade alltid med att mattes korg var tom och mattes pappas korg var full... Det är tvärkört!

http://www.bjorkmannarna.se

 
Ingen bild

Malte

9 maj 2008 21:00

kantareller e jätte gott, det tycker min matte ochså

 
Timse

Timse

9 maj 2008 23:18

Jag kan inte annat än att hålla med sacco...min matte är kass på att hitta svamp. Dock hittade hon lite kantareller förra året men frågan är om hon kommer ihåg vart det var nån stans....suck...

http://timsevimse.blogg.se

 
benzon

benzon

9 maj 2008 23:20

kört på punkt ett..matte äter inte ens svamp..men skogen gillar hon men bara å fotografera i..husse äter svamp men gillar inte å plocka..å jag jag skulle nog bara trampa sönder alla..matte säjer jag är sååååå ivrig klumpig å nos har jag men hon säjer jag bara ska lukta på blommor..suck..men jag har lärt mej sök hemma på många andra saker matte gillar dej skarpt ska du veta..beundrar dej..klart det är dina svampar säjer hon..å dina svampställen ;) undrar just varför hon inte säjer att det är mitt godisskåp..som jag öppnar å söker mej till..ha en finfin kväll å morgondag..kram benzon..ps hehe ja jag skulle vilja vara med när molle fattar att han vunnit..nyfiken på vinsten är jag ju ska bli så spänand eå få höra...ds

http://www.raberg.se/benzann

 
Kasper med matte

Kasper med matte

9 maj 2008 23:56

Tack för lektionen, och för tipset i våran gästbok! Matte vet var kantarellerna finns, så hon tänker börja där och jag ser fram mot all korv och alla köttbullar jag kommer att få. Det där med murklor - jag hävdar fortfarande att det var murklor jag hittade och inte kottar, som matte sa! Men nu väntar jag på kantarellerna, dom är kanske mer lönande ur korvsynpunkt!

http://www.belof.se

 
Cavvetjejerna

Cavvetjejerna

10 maj 2008 00:00

Det låter spännande! Jag tror jag vill lära mig. Får nog fråga matte om hon vill följa med till skogen och visa mig hur kantareller luktar, för det är bara kantareller som matte vill ha. Men det kommer nog att ta lång tid att fylla en sån korg säger matte.

http://cavaliersajten.bloggagratis.se

 
vi i pörtet

vi i pörtet

10 maj 2008 11:32

Kan meddela att vi jyckar i pörtet också inlett badsäsongen nu! Men leta svamp kan vi inte...o för att lära sig måste man ju först hitta svamp att öva på? Däremot har Loppan fått börja gå lös under skogspromenaderna, för första gången sen vi flyttade för nästan ett år sen! Så länge hon inte drar iväg på 8-timmars rymningsturer ska hon få springa lös ibland, bra va? Hon kanske blivit äldre och förståndigare, hihi
Hoppas du o matte får en fin pingsthelg, med eller utan spa-gropar!

http://paulaz.se

 
Ingen bild

malte o snoki

10 maj 2008 16:53

undrar just hur snabbt du lärde dig leta svamp? någonting säger mig att du var väldigt snabb!

 
Marianne

Marianne

11 maj 2008 00:44

Tack för de goda råden vid svampletning. Nu vet jag ungefär vad jag gjort för fel. Mina hundar äter nämligen upp svampen de hittar. Men jag har ett par unghundar som inte är fellärda, så vi tar och provar framåt midsommar då kantarellerna bakom stora rastgården är klara.

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Knakel

6 november 2008 22:31

Jävlig rolig idé att hunden "skriver"

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHa

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sigge Svamphund - 13 juli 2016 08:16

Detta blir det allra sista inlägget på denna blogg. Jag har försökt skriva om alla minnen, men det fungerar inte. All glädje, alla äventyr vi upplevt tillsammans dessa fantastiska 10 år tillsammans. Det går inte att sätta ord på det. Min äls...

Av Sigge Svamphund - 9 juli 2016 12:14


TACK för all omtanke, alla hälsningar här, på Facebook, via mail, sms osv. Jag läser allt men orkar inte svara, vill bara vara ensam just nu. I går kväll så begravdes Sigge Svamphund av sin älskade bästa människovän Pinnaffären, egentligen heter ...

Av Sigge Svamphund - 8 juli 2016 11:44

I dag har det tänts en ny stjärna på himlen. Sigge finns inte längre, åldern tog hans bakdel som inte hängde med längre. I samråd med min underbara vän och veterinär A så togs beslutet. A hjälpte Sigge till resan över regnbågsbron. Sigge blev 1...

Av Sigge Svamphund - 7 juli 2016 18:01

Jag klarade av kvällstoaletten utan att bakdelen krånglade. Matte där emot har knappt sovit i natt för hon har vaknat så fort jag rört på mej. Morgontoan gick ganska bra. Så skulle jag prova att bada, fick skjuts ner till sjön. På väg dit så ...

Av Sigge Svamphund - 6 juli 2016 17:37

Dagen började alldeles som vanligt. Matte bestämde sej för att skjutsa mej till en bra skog för jobb.   Blev skjutsad till Döda älgenskogen. Bra eftersom jag hade mycket kantarellvalpar på tillväxt där. Bara att börja jobba.   Ska du ...

Presentation

Fråga mig

52 besvarade frågor

Min gästbok

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Besöksstatistik

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards